U prvom ovogodišnjem broju mjesečnika Compas, glavni kuhar Toplica Lipika, Alen Tutić, donosi dva recepta koja će zadovoljiti sve koji uživaju u jednostavnoj i ukusnoj hrani. Prvi recept, rižoto s piletinom i povrćem, nudi savršenu ravnotežu okusa i kremastu teksturu koja će oduševiti svakog ljubitelja dobrog jela. Drugi recept, tjestenina s tunom, brza je i jednostavna opcija za one koji žele pripremiti ukusan obrok u kratkom vremenu. Chef Tutić vrsno spaja svježe namirnice i praktične tehnike pripreme, čineći svaki obrok pristupačnim i savršenim za obiteljski ručak ili večeru.
SASTOJCI:
2 češnja češnjaka
1 glavica luka
2 mrkve
200 g riže
1 crvena paprika
1 tikvica
50 g mahuna
50 g poriluka
100 g parmezana
100 g graška
500 g piletine
1,5 l temeljca
20 g maslaca
sol
papar
maslinovo ulje (jušna žlica)
PRIPREMA:
Ugrijte ulje u dubokoj tavi, zatim dodajte nasjeckani češnjak, luk, mrkvu, papriku i poriluk. Pirjajte povrće dok ne omekša. Narežite piletinu na kockice, pa je pirjajte dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte rižu i pirjajte minutu, a zatim ulijte dvije šalice temeljca i pustite da zavrije. Poklopite i kuhajte 5-10 minuta dok riža ne upije svu tekućinu. Nastavite ulijevati temeljac malo po malo, uz miješanje, dok riža ne upije svu tekućinu.
Pred kraj kuhanja dodajte u rižoto maslac i naribani parmezan. Začinite prema ukusu i odmah poslužite dok je još toplo. Maslac i sir dodaju se kako bi rižoto dobio kremoznost i bogatiji okus.
Složenost pripreme: jednostavno
Broj porcija: 4 porcije
Vrijeme pripreme: 45 min
SASTOJCI:
1 luk
1 manja mrkva
2 režnja češnjaka
1 žlica kapara
2 inćuna
50 g pelata ili svježe rajčice
prstohvat šećera
sol
papar
1 šaka svježeg bosiljka ili malo sušenog (može i peršin, po želji)
200 g tune (konzerva)
100 g tjestenine špageti ili po vašoj želji
maslinovo ulje (jušna žlica)
PRIPREMA:
U lonac dodajte vodu, posolite je i pustite da zavrije. Dok voda zavrije, nasjeckajte luk i pirjajte ga na vrućem ulju dok ne postane staklast. Dodajte protisnuti češnjak, šećer, sol i papar, a zatim umiješajte naribanu mrkvu, kapare i sitno nasjeckane inćune. Kratko pirjajte, pa dodajte pelate. Pustite da se kuha oko 10 minuta.
Zatim dodajte tunu i začinite po želji. Kada je tjestenina gotovo kuhana, prebacite je u umak zajedno s malo vode u kojoj se kuhala kako bi se umak bolje povezao s tjesteninom. Na kraju jelo pospite svježim bosiljkom i drugim začinskim biljem po želji, pa odmah poslužite.
Dodatno!
Ovaj umak možete poslužiti uz rižu, palentu, mlince ili neki drugi prilog. Ipak, dodatak vode u kojoj se kuhala tjestenina, kao i same tjestenine, učinit će ga još boljim, kremastijim i ukusnijim. Začine možete prilagoditi vlastitom ukusu. Preporučujem da jelo posipate s malo parmezana za dodatnu aromu i bogatiji okus.
Složenost pripreme: jednostavno
Broj porcija : 4 porcije
Vrijeme pripreme: 35 min
© 2014-2025. COMPAS portal - Sva prava pridržana.