PUKE banner
PUKE banner
Medianno
DRAMSKA SEKCIJA MLADIH KPD SLOGA

Održana premijera dugometražnog igranog filma „Eržika plemenita“

31.08.2020. 13:08 | 884 pregleda | Lifestyle

U kino sali Hrvatskog doma „dr. Franjo Tuđman“ u Pakracu sinoć je održana premijera dugometražnog igranog filma „Eržika plemenita“. Publika nije skrivala oduševljenje što se primijetilo iz gromoglasnog pljeska kojim je nagradila sve aktere koji su participirali u stvaranju ovog sjajnog domaćeg filmskog djela.

Piše:
Compas

Naime, kako smo već i spominjali prilikom najave filma, Dramska sekcija mladih Kulturno prosvjetnog društva „Sloga“ Pakrac iskoristila je nemogućnost uobičajenog stvaralačkog rada u vrijeme socijalne distance i izolacije te učinila iskorak - snimili su igrani dugometražni film u trajanju od 80 minuta.

Radi se o filmu koji je nastao prema scenariju kazališne predstave koja se trebala održati prigodom obilježavanja Dana Mađara Pakraca, a za čiji je nastanak zaslužna ideja predsjednika DMP Josipa Fa o tome kako bi se nešto moglo napisati o Pakracu te da se pri tome dotakne prisutnost Mađara na ovom prostoru. Međutim, zbog mjera uzrokovanih pandemijom koronavirusa predstava nije uprizorena nego je nastao ovaj film koji govori o ljubavnim i financijskim intrigama uzrokovanim javljanjem Mađarice Eržike na oglas za posao kućne pomoćnice u pakračkoj kuriji grofovske obitelji Janković.

Izuzevši izvrstan scenarij i režiju, za što je zaslužna Dubravka Špančić, ovaj igrani film amatersko je autorsko djelo mladih u dobi od 15 do 25 godina koji se u njemu pojavljuju kao glumci, snimatelji, montažeri šminkeri/ce, ili pak kostimografi. U glavnoj ulozi Eržike plemenite nalazi se sjajna i afirmirana Kristina Zednik, a uz nju izvrsne uloge su odigrali i Mateo Kadežabek, Niko Kozić, Nina Babojelić, Matko Šuperina, Greta Špančić, Grgur Špančić, Leon Krajačić, Borna Anušić, Stela Major, Hrvoje Đurđević i Marta Filipović. Svakako treba istaknuti i sjajne filmske kadrove, napose one iz zraka, ali i montažu i obradu zvuka za što su zaslužni Aleks Blažević, Leo Lapaš, Sara Marin, Krešimir Mađaroši, kao i veliku pomoć Ivana Jakovljevića i Joze Hodaka, kako je istaknuto.

Sinoćnja premijera filma zbog protuepidemijskih je mjera prikazana samo za goste i uzvanike te sponzore, a za javnost će igrati od danas, 31. kolovoza pa sve do 4. rujna u kinu svaki dan u 20 sati.

 

FOTOGALERIJA

(Foto: Antonio Pejša)