Delfin
LIPIK test
Medianno
14. KONCERTNA SEZONA

U lipičkom Multikulturalnom centru održan koncert pod maskama!

14.10.2020. 10:57 | 446 pregleda | Lifestyle

Koncertom pod maskama započela je 14. koncertna sezona u Lipiku. Nažalost, nije pokladno vrijeme razlog zbog čega je koncert održan pod maskama, već pandemija koja je, kako su to organizatori koncerta istaknuli i u samoj najavi, stubokom promijenila naše živote i životne navike.

Piše:
Matija Kulhavi

Tako je u prostoru lipičkog Multikulturalnog centra u večernjim satima 13. listopada pod epidemiološkim mjerama započela koncertna sezona za koju je zaslužna Udruga za promicanje kulture i kulturne baštine Tilia koja već četrnaestu sezonu organizira ciklus koncerata u Lipiku.

Ovom je prigodom lipička publika uživala u nastupu „Kalamos“ kvintet te izvedbi vrhunskih puhača - Katarine Grubić (oboa), Yaroslava Sadovy (klarinet), Dominika Grgića (saksofon), Rude Mimice (bas klarinet) i Matka Smolčića (fagot).

Kalamos kvintet je prvi i jedinstveni reed (sastav drvenih puhačkih glazbala koji koriste jezičak ili pisak) kvintet u široj regiji. Osnovan je 2013. godine u Zagrebu te u kratkom vremenu ostvaruje niz uspješnih recitala na ljetnim manifestacijama i festivalima duž Jadrana. Članovi kvinteta često surađuju s mladim skladateljima u Hrvatskoj i inozemstvu te ih tako potiču na širenje koncertnog repertoara suvremene muzike za ovakav tip ansambla. Nastupi su izazvali odličnu reakciju domaće i strane publike, ali i dobili visoke ocjene kritike. Početkom 2019. godine u suradnji s izdavačkom kućom NOTA BENE izdali su mini album s četiri kompozicije domaćih autora posvećene Kalamos kvintetu. Svi članovi kvinteta redom su vrsni glazbenici.

Sljedeći koncert koji je planiran da se održi u sklopu 14. koncertne sezone trebao bi se održati u srijedu, 11. studenog 2020. u 19 sati.