LIPIK test
Delfin
Radio Daruvar 2
GLAZBA JE ZVONKA RADOST

Duo Sforzato - glazbenim repertoarom očarali prisutnu publiku

22.10.2020. 09:12 | 255 pregleda | Lifestyle

U organizaciji Osnovne glazbene škole Pakrac, a u suradnji s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske u prostoru vijećnice koja se nalazi unutar kompleksa Janković tijekom večernjih sati 21. listopada održan je koncert tijekom kojeg je nastupio Duo Sforzato, odnosno Ante Krpan, klarinet i Ivan Pernicki, glasovir.

Piše:
Compas

Sklad izvedbi vrsnih glazbenika Ante Krpana na klarinetu i Ivana Pernickog na klaviru, iskazan je u djelima autora kao što su Carl Maria von Weber: 7 varijacija za klarinet i klavir na temu iz opere Silvana, op. 33 (1811.); Charles – Marie Widor: Introduction et rondo za klarinet i klavir, op. 72 (1898.); Claude Debussy: Prva rapsodija za klarinet i klavir (1909.); Leonard Bernstein: Sonata za klarinet i klavir (1941.); Emil Cossetto: Čardaš varijacije iz Međimurja za klarinet i klavir (1977.). Svojim glazbenim repertoarom očarali su prisutne.

Ante Krpan i Ivan Pernicki glazbenici su sličnih životnih i umjetničkih putova. Odrasli su u istoj zagrebačkoj ulici, ali se nisu poznavali; svaki se školovao u svojoj glazbenoj školi i marljivo vježbao na svom kućnom broju. Prijateljstvo s kojim započinje i njihova priča desit će se tek na zagrebačkom Muzičkoj akademiji. Već u akademskim danima ostvaruju više uspješnih nastupa u sklopu poznatog ciklusa Virtuoso, a u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži sudjeluju u projektu Mladi za mlade u Hrvatskom glazbenom zavodu i na festivalu Zvuci u mjestima u Goriziji u Italiji. Nakon diplome obojica se odlučuju na nastavak studija u Parizu. Pariška škola i umjetničko okruženje ostavljaju duboki trag u njihovom glazbenom izričaju i načinu sviranja, što produbljuje njihovu suradnju. Uslijedili su nastupi na Senjskim glazbenim večerima i koncert u ciklusu Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj. Kako obojicu zanima pedagoški rad, godine 2007. gotovo se istovremeno zapošljavaju u zagrebačkim glazbenim školama; Pernicki kao profesor – korepetitor u GŠ Vatroslava Lisinskog, a Krpan kao honorarni suradnik na istoj školi te kao profesor klarineta u GŠ Zlatka Balokovića. Nastavlja se i njihova koncertna djelatnost te sada kao već uigrani komorni duo nastupaju u zagrebačkim centrima kulture te ne Vinkovačkoj glazbenoj sceni i Glazbenim večerima u Martinšćici (o. Cres). U koncertnoj sezoni 2008./2009. dobili su priliku nastupati u renomiranim ciklusima Samoborska glazbena jesen i Mladi u Lisinskom. Njihova suradnja nastavlja se i dalje s već uokvirenim repertoarom koji, uz neizostavna djela komorne literature, podrazumijeva i promociju djela hrvatskih autora za klarinet i klavir, ali i senzibilitet za modernije glazbene tokove.