LIPIK test
delfin3
Hotel Pakrac 365
Tibor Nagy, ravnatelj Osnovne škole Grigora Viteza Poljana

Pedeset godina nakon osnutka škola je energetski obnovljena i dobro opremljena

23.09.2021. 20:07 | 699 pregleda | Intervju

O nedavnom početku nove školske godine, završetku energetske obnove zgrade Osnovne škole Grigora Viteza u Poljani te o protekloj godini i svemu što se unutar nje događalo u poljanskoj školi porazgovarali smo s njenim ravnateljem Tiborom Nagyjem.

Piše:
Tomislav Ević

Kad je škola u Poljani započela s radom i koliko ju je učenika pohađalio tada, a kakva je situacija danas??

Škola je počela s radom 1971. i imala je 403 učenika. Imala je područne škole u Brezinama, Gaju, Brekinskoj, Antunovcu i Marinom Selu i pravni je nasljednik osnovne škole Antunovac. Tada je okupljala djecu iz osam naselja, a sada iz njih šest - Brezine, Brekinska, Gaj, Poljana, Antunovac i Marino Selo, dok su prije u nju išla i djeca iz Janja Lipe i Strižičevca (tada zvanog Franjevac). Područne škole su se s vremenom gasile radi manjka učenika, a zadnja ugašena škola je bila u ona u Antunovcu. Unatoč tome što okupljamo djecu iz svih okolnih naselja njihov broj opada tako da se zna dogoditi da u jednom razredu nemamo niti jednog učenika. Interesantno je da pamtim godinu kada je moja kćer polazila u prvi razred, tada je 14 učenika prvašića bilo samo iz Marinog Sela. Bile su jako velike generacije, a da ne govorim o tome da sam dok sam radio kao nastavnik imao generaciju od 34 učenika, da  bi mi na kraju generacija pala na 12 učenika kada sam zadnju godinu radio kao nastavnik.

Što nam možete reći o ovogodišnjim učeničkim postignućima te aktualnoj školskoj godini, njenom početku i epidemiološkoj situaciji?

Što se postignuća tiče u protekle nešto manje od dvije godine zbog covid krize i zaraze djecu nismo željeli slati na natjecanja iako smo znali ostvarivati dosta dobre rezultate ne samo na županijskim već i na državnim natjecanjima. Ova školska godina počela je 6. rujna i djeca se ne sele iz razreda u razred već su nastavnici ti koji dolaze učenicima u učionice. Nastava je organizirana u četiri velika odmora koji se koriste za odlazak na jelo, po dva razreda u isto vrijeme radi što manjeg grupiranja učenika i na hodnicima i u kuhinji. Iako nam jedan razred ima dvadeset učenika i trebali bi nositi maske situacija je takva da velikog obima zaraze jednostavno nema i nema potrebe za time. Djeca sjede zasebno u klupama, primjenjuju se pojačane higijenske mjere i djeca su zdrava.

Odlučili ste obnoviti izdavanje školskog časopisa, kako je do toga došlo?

Škola ove godine planira izdati treći broj školskog časopisa Žubor. Zadnji broj je, prije ovog ponovnog obnavljanja, bio izdan 1990. godine nakon čega više nije izlazio. Prije dvije godine došli smo na ideju da obnovimo izdavanje Žubora kako bi se vidio naš rad s učenicima, što rade nastavnici i da to bude način na koji će učenici ispoljiti svoju kreativnost. U toj izradi sudjeluju svi, postoji odbor koji odabire radove, knjižničarka Marina Piria vodi skupinu koja izrađuje novine, imamo novinarsko društvo.... Ove godine ćemo svakako izdati novi broj.

Vitezijade su nešto posebno u čemu sudjelujete, o čemu se točno radi?

Vitezijade su okupljanje škola koje nose naziv Grigora Viteza uključujući Osnovnu školu u Okučanima jer je Grigor Vitez rođen na tom području (Kosovac). Prva poslijeratna Vitezijada održana je u Poljani. Radi ovih novih okolnosti koje je pandemija donijela u dogovoru s ostalim ravnateljima odlučeno je da domaćin Vitezijade svake dvije godine bude druga škola. Prošle godine smo trebali ići u Osijek, ali radi epidemiološke situacije to je za sada odgođeno. Nadam se da ćemo ih uspjeti održati jer su kolege bile oduševljene samim prijemom u čemu nam je jako puno pomogao Grad Lipik na čemu se moram zahvaliti gradonačelniku Kasani. Sve je bilo odlično organizirano, ljudi koji su došli iz Osijeka, Sv. Ivana Žabnog, Okučana bili su blago rečeno ugodno iznenađeni razinom organizacije jedne tako male škole u ruralnom kraju. A između ostalog i u sportskim rezultatima i u kulturno-umjetničkom programu smo imali što pokazati. Uz Vitezijadu ostalim školama organizirali smo i svojevrstan izlet u Lipik, djeca su uživala na Bazenima Lipik, Grad Lipik počastio je jelom i pićem i sve u svemu gosti su bili prezadovoljni i to im je bilo odlično iskustvo što me čini izrazito ponosnim.

Poljana je zadnjih godina poput gradilišta, a i škola je prošla kroz energetsku obnovu. Što je sve obnovljeno?

Napravili smo energetsku obnovu školskog objekta pri čemu je Panora jako puno pomogla, prije čega je pet godina trajao samo proces rješavanja pitanja vlasništva škole. Energetska obnova obuhvatila je kompletnu promjenu svih rasvjetnih tijela, zaštita vanjske ovojnice škole, sanacija oborinskih voda koje su predstavljale stalni problem jer škola je na području koje obiluje izvorima. Voda izvire na više mjesta u okolici škole, a školski bunar konstantno je pun radi čega sm dozvolili smo DVD-u Poljana da se služi njime, a zauzvrat nam oni povremeno operu igralište. Sada je vrlo dobro riješena kanalizacija tako da nemamo više stalno problema sa šahtama koje su se znale začepiti. U planu nam je i popravak tribine na školskom igralištu kojoj nakon pola stoljeća svakako treba popravak, radi problema s vodom koji sam spomenuo. Za izgradnju nogostupa oko zgrade zaslužan je Grad Lipik. Planiramo obnoviti još jedan sanitarni čvor, a  prostor koji je ranije bio korišten za vrtić sada je slobodan i u njega ćemo preseliti informatičku učionicu čime će djeca imati puno bolje uvjete u odnosu na one prijašnje u puno manjoj učionici. Kako je ta učionica površinom najveća u školi u njoj planiramo napraviti i video zid gdje će učenici moći gledati projekcije, kazališne ili lutkarske predstave kada budu kod nas u gostovanju.

Nakon energetske obnove i svega dosada učinjenog ne mislite stati samo na tome?

Planova imamo još naravno iako je posljednjih godina u školu puno uloženo; uz već spomenutu energetsku obnovu objekta skoro sve školske klupe su nove, škola je opremljena novim ormarima, svaka učionica ima projektor i prijenosno računalo. Informatička učionica kompletno je opremljena računalima s tim da imamo namjeru prijenosnim računalom opremiti i knjižnicu te psihologinju i defektologinju. Sljedeći cilj kojem stremimo i koji su inicirali stanovnici Poljane je izgradnja košarkaškog igrališta i dvorane.

Dokumentacija je pripremljena i jedino još nedostaje ono ključno, a to je novac. Dvorana bi trebala biti veličine one u Lipiku iako sam mišljenja da nam je takva prevelika i da bi manja veličine rukometnog igrališta sa svlačionicama i sanitarnim čvorom bila više nego dovoljna. Zemljište s južne strane škole već je osigurano i za izgradnju dvorane i pristupni put, dok bi košarkaško igralište bilo zapadno od rukometnog.

Trenutno umjesto košarkaškog igrališta djeca košarku mogu igrati na prijenosnom sklopivom košarkaškom košu kojeg škola posjeduje, ali ono nije na raspolaganju van radnog vremena škole recimo rekreativcima, dok bi košarkaško igralište bilo dostupno svima željnima tog sporta i nakon radnog vremena škole.

Da li biste željeli još nešto dodati na kraju?

Zahvalio bih se Županiji na odličnoj suradnji, kao i naravno Gradu Lipiku uz čiju pomoć smo uspjeli da sve ide kako bi i trebalo. Ono što sam si zacrtao da trebam ostvariti u ovom petogodišnjem mandatu ravnatelja već sam uspio ostvariti, ali čovjek uvijek treba stremiti k boljem i moj posao nikako ne staje na do sada postignutom. Zahvaljujem se i roditeljima na strpljenju sve ovo vrijeme i dok je bila nastava online, i sam sam roditelj tako da sam svjestan koliko je teško sve to tada bilo. Mi smo takoreći obitelj prosvjetnih radnika i u to vrijeme smo pojačano morali raditi s našim mališanom, a mogu samo zamisliti kako je tek bilo onima koji su tada morali organizirati svoj život u skladu s novim režimom nastave i njihovim svakodnevnim radnim obavezama. Usprkos svemu uspjeli smo prošlu školsku godinu privesti kraju, ovu smo započeli odlično, bez online nastave i nadam se da će se tako i nastaviti. Nadamo se da ćemo uspjeti provesti sve one aktivnosti poput izleta i natjecanja koje radi pandemije nismo mogli provesti, da ćemo uspjeti napraviti i školski vrt u okviru učeničke zadruge, školu u prirodi, školske ekskurzije i barem pokušati nadoknaditi sve što smo bili prisiljeni propustiti samo da se sve vrati u normalu i da ostanemo i budemo svi živi i zdravi.