Delfin 2022
Delfin 2022
Radio Daruvar 2
Najveća kršćanska svetkovina Uskrs

Ne budite zabrinuti za život svoj (Mt 6,25)

17.04.2022. 09:16 | 969 pregleda | Kolumne

U neizvjesnosti i strahu od koronavirusa i nemilog ratnog zbivanja u Ukrajini koji zahvaća ljude u sadašnjim svjetskim zbivanjima imaju osobito značenje i snagu Isusove riječi: „Ne budite zabrinuti za život svoj“ (Mt 6,25). Od srca vam čestitam Uskrs sa željom da vas u svim poteškoćama prati blizina uskrslog Gospodina i hrabri nada, utemeljena u njegovoj pobjedi nad smrću. Isus nas je pozvao da se izdignemo iznad zabrinutosti i pesimizma. Uvjerava nas: „Zato vam kažem: Ne budite zabrinuti za život svoj: što ćete jesti, što ćete piti, ni za tijelo svoje: u što ćete se obući. Zar život nije vrjedniji od jela i tijelo od odijela?“ (Mt 6,25). Mnogi su zabrinuti za radno mjesto, za materijalna dobra, koja su im potrebna da bi si mogli osigurati osnovne životne potrebe kako to traži suvremeni standard, čija je ljestvica za najveći dio ljudi nedostižno visoko podignuta.

 „Zna Otac vaš nebeski da vam je sve to potrebno. Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati. I ovog Uskrsa, usred obrane od zaraze koronavirusom i borbe s posljedicama ratnih zbivanja u Ukrajini, postaje nam jasnija Božja strategija po kojoj je njegov Sin prihvatio zarazu smrti da bi pobijedio smrt.“ Uskrsli nam daje garanciju kako je uvijek moguće ići naprijed i nikada nije sve izgubljeno. Može se uvijek ustati, bez obzira koliko je težak bio pad ili poraz koji smo  doživjeli. On nam uvijek daje sigurnost: "Ne bojte se!" Prianjajući uz uskrslog Gospodina moći ćemo uvijek gledati naprijed, uvijek vidjeti izlaz iz svake situacije. Bit ćemo u mogućnosti sve uvrijede i poniženja, koja smo možda, doživjeli, pretvoriti u blagoslov, u život.

Vrijeme Uskrsa prepuno je simbolike, a tu simboliku itekako možemo i trebamo živjeti, a ne samo propovijedati. Poniznost, jednostavnost, skromnost, ali i velika mudrost odlike su prvog čovjeka crkve, pape Franje na koje se itekako možemo ugledati, ali upravo te osobine je i najteže kopirati. No ne i nemoguće. "Bogočovjek Isus Krist pretrpio je križ i smrt radi nas i radi našeg spasenja. Cijelog sebe predao je za dragovoljnu žrtvu kako bi i nas učinio sličnima sebi i kako bismo po Njemu baštinili vječni život i Kraljevstvo nebesko. Čitav Njegov život bio je ispunjen skromnošću, poniznošću i darivanjem za bližnjega, a njegova smrt i uskrsnuće iz mrtvih su dar za čitavo čovječanstvo i za sve ljude, do posljednjega čovjeka, sve od postanka svijeta. U svojoj najljućoj muci Krist svu svoju pažnju obraća na nebeskoga Oca, ne napuštajući ni u jednom trenutku trajnu molitvu, ali On svoju ljubav usmjerava i na ljude oko sebe i u trenutcima smrtne agonije daruje oproštenje raskajanom razbojniku. Nikada nitko u povijesti ljudskoga roda nije učinio toliku gestu ljubavi prema čovjeku. Unatoč osudi na Veliki petak, kada je čovječanstvo osudilo Boga na smrt i time ustalo protiv Boga, što nisu učinili niti pali anđeli, ipak samo tri dana kasnije Krist, oprostivši čovječanstvu taj, ali i sve ostale grijehe, uskrsnućem iz mrtvih daruje oproštenje i dar vječnoga života svima. Zbog toga nema veće radosti za čovjeka od Kristovoga Uskrsnuća jer je to pobjeda nad svim našim grijesima, strahovima, nevoljama i bolestima, pa i nad samom ljudskom smrću."

Na najveći kršćanski blagdan želim Vam da pronađete svoj mir i utjehu, ali želim i da se svi sjetimo onih kojima je potrebna naša pomoć. Neka nam uskrsno svjetlo i ove godine obasja živote kako bismo ustrajali u ostvarenju svih naših ciljeva. To svjetlo neka nam bude putokaz ka boljoj budućnosti svih građana Grada Lipika, Slavonije i zemaljske nam domovine Hrvatske. Neka nas Isus Nazarećanin, Raspeti i Uskrsnuli, trajno obasjava uskrsnom radošću i nadom.

Svima želim radostan i blagoslovljen Uskrs, te neka vas ispuni utjehom vjere i ljubavlju za život u nasljedovanju Krista. Uz uskrsnu čestitku iskreno vas pozdravljam!

                                                                                 Augustin Tašić, župnik u Gaju i Antunovcu


LIRA ispod članka
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/