LIRA okomiti
LIRA okomiti
Radio Daruvar 2
ZDRAVI ŽIVOT

Bolest koje se žene najviše plaše

22.05.2022. 08:43 | 898 pregleda | Kolumne

Piše:
dr. Ivo Belan

Svake godine tisuće žena oboli od raka dojke, a mnoge od njih i umru. Uz rak pluća, ta je bolest najveći ubojica žena. Učestalost oboljenja raste. U dobi od 45-50 godina ovaj rak uzrokuje veću smrtnost nego sve bolesti zajedno. Ipak, velika većina slučajeva raka dojke, otkrivena i liječena prije nego se proširi na druge dijelove tijela, može biti izliječena.

Zašto toliko žena umire od raka kada su jednostavne i sigurne metode ranog otkrivanja toliko efikasne? Jedan od razloga je pretjerana zabrinutost od zračenja. Upravo, umjesto da povećava rizik, mamografija predstavlja velik napredak u smanjenju rizika. U mnogim slučajevima mamografija može uočiti zloćudnu promjenu znatno prije nego bude zamjetljiva ženi ili njezinom liječniku.

Sljedeći razlog zabrinjavajuće smrtnosti je stav žena koji možemo nazvati „držanje glave u pijesku“. Mnoge se žene toliko boje gubitka dojke da izbjegavaju samopregled, mamografiju i liječnički pregled, sve dok se čvor u dojci više ne može ignorirati. Takvo odlaganje dijagnoze daje stanicama raka priliku da prodru u limfni i krvni sustav. Takva će situacija onda zahtijevati ne samo odstranjivanje dojke, nego u velikoj mjeri odstranjenje okolnih limfnih žlijezda i mišića.

Žene moraju preuzeti veću odgovornost za svoje zdravlje.

Tko je izložen najvećem riziku od raka dojke? Sve su žene izložene riziku, međutim neke su izložene značajno više. Izgleda da se bolest češće javlja u nekim obiteljima. Na primjer, žena čija je majka ili sestra imala to oboljenje, ima dva do tri puta veću vjerojatnost oboljenja od uobičajene vjerojatnosti. Izgleda da češće oboljevaju debele žene, zatim one koje nisu rađale, kao i one koje su prvi put rodile u dobi nakon 30 godina. Kao što se može očekivati, bolest se češće javlja u žena koje su imale dobroćudnu bolest dojke ili rak na drugoj dojci.

Što uključuje samopregled? Dojke treba pregledati svakog mjeseca između 6. i 10. dana menstrualnog ciklusa (računajući od prvog dana menstruacije). Žena opipava svoje dojke, ali i pazušne jame i eventualne promjene na bradavicama ili koži. Ako se osjeti bilo kakva kvržica ili druga promjena, valja se odmah obratiti liječniku.

Što je s mamografijom? To je rendgenološka metoda za otkrivanje promjena u dojci, koje nisu opipljive prstima. Učestalost raka dojke raste s dobi. Žene u dobi iznad 40 godina, u kojih nije bilo pojave raka u bližoj rodbini, trebale bi obaviti mamografski pregled svake dvije do tri godine, a ultrazvučni pregled jedanput godišnje. One žene kod kojih je bilo raka dojke u bližoj rodbini, trebale bi prvu mamografiju obaviti u dobi od 35 godina, a nakon toga svake godine, a ultrazvučni pregled jedanput godišnje nakon dvadesete godine života. Žene s liječenim rakom dojke trebale bi odlaziti na klinički i ultrazvučni pregled dvaput godišnje, a na mamografiju jedanput godišnje.

Kod žena starijih od 50 godina smrtnost od raka dojke mogla bi se smanjiti za 30 posto da su vodile brigu i redovno odlazile na mamografski i klinički pregled. Danas pokretna aparatura približila je mamografiju direktno ženama u raznim krajevima.

Žena kojoj je otkriven rak dojke u ranoj fazi nije sretna, ona je pametna!


LIRA ispod članka
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/