Delfin 2022
LIPIK test
Medianno
KUTAK ZA PODUZETNIKE

Što su OPG i SOPG i koje su najvažnije razlike između ovih tipova obiteljskih gospodarstava

17.06.2022. 10:44 | 849 pregleda | Kolumne

Piše:
Sanja Bogdan Pavlović

Sve češće me netko pita za razlike između ova dva tipa obiteljskih gospodarstava, pa sam odlučila pojasniti te pojmove:

OPG (Obiteljsko Poljoprivredno Gospodarstvo) je organizacijski oblik gospodarskog subjekta poljoprivrednika fizičke osobe koji radi stvaranja dohotka samostalno i trajno obavlja djelatnost poljoprivrede i s njom povezane dopunske djelatnosti, a temelji se na korištenju vlastitih i/ili unajmljenih proizvodnih resursa te na radu, znanju i vještinama članova obitelji.

Nositelj OPG-a popunjava obrazac Evidencije putem AGRONET sustava najkasnije do 15. svibnja tekuće godine za proizvodnju i prodaju kao i za pruženu usluge na OPG-u u prethodnoj godini.

SOPG (Samoopskrbno Obiteljsko Poljoprivredno Gospodarstvo) je  poljoprivrednik koja se za osobne potrebe bavi poljoprivredom u okviru korištenja prirodnih bogatstava zemlje i prodajom odnosno zamjenom od tih djelatnosti dobivenih proizvoda u neprerađenom stanju.  Nositelj SOPG-a i članovi kućanstva mogu vlastite poljoprivredne proizvode proizvedene na poljoprivrednom gospodarstvu prodavati krajnjem potrošaču.

Kao i kod OPG-a, nositelj SOPG-a popunjava obrazac Evidencije putem AGRONET sustava najkasnije do 15. svibnja tekuće godine za proizvodnju i prodaju u prethodnoj godini.

Razlika prema kojoj se poljoprivredna gospodarstva svrstavaju u OPG ili SOPG je ekonomska veličina. Vrijednosti se izračunavaju pomoću EVPG kalkulatora u koji se unose svi poljoprivredni resursi koje pojedino gospodarstvo koristi.

 

Osim razlike prema ekonomskoj veličini poljoprivrednog gospodarstva, postoje još neke razlike između ova dva oblika:

Promjena organizacijskog oblika moguća je ukoliko dođe do porasta ekonomske veličine gospodarstva tijekom kalendarske godine, upisa u porez na dohodak ili porez na dobit ili na vlastiti zahtjev ukoliko će u sljedećoj godini ekonomska veličina poljoprivrednog gospodarstava biti viša od 3.000 EUR. Za promjenu organizacijskog oblika rok je 15. lipnja tekuće godine.

Budući da po definiciji SOPG može prodavati proizvode u neprerađenom stanju, postavlja se pitanje što će biti s prerađevinama.

Kao primjer možemo navesti uzgajivače lavande koji, ukoliko su prenamijenjeni iz OPG-a u SOPG, moći će prodavati samo cvjetove lavande, dok ulje ne bi smjeli plasirati na tržište.

Razmislite i odlučite kojim bi se organizacijskim oblikom vodilo vaše gospodarstvo. Ukoliko je to  SOPG, dakle ekonomske veličine manje od 3000 EUR, trebali bi se pomiriti s činjenicom da svoje proizvode možete prodavati samo u svježem stanju i nadati se reviziji sadašnjeg zakona. Ukoliko žele postati OPG, morate podići svoju ekonomsku veličinu što dovodi do novih troškova, ali i otvara nove mogućnosti kroz poticaje EU – odnosno mjere ruralnog razvoja.

 

Foto: Compas.hr arhiva

 


LIRA ispod članka
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/