Grad Lipik_drugi banner
Grad Lipik_drugi banner
Toplice Lipik 960x150_nsl
PODUZETNIŠTVO

Mladi obrtnik Luka Kos u Poljani uskoro otvara modernu autopraonicu i caffe bar

30.11.2021. 10:27 | 8846 pregleda | Poduzetništvo

Svaki vozač želi imati sjajan i čist automobil, a kvalitetna autopraonica uvijek je prebukirana poslom tijekom čitave godine, napose tijekom zimskog perioda. Jedna takva moderna autopraonica uskoro će biti otvorena u Poljani, najvećem naselju u zapadnom dijelu Grada Lipika prema kojem gravitiraju sva okolna naselja. Zasluga je to Luke Kosa, mladog i etabliranog obrtnika koji u ovom naselju već nekoliko godina uspješno vodi autolimarski obrt, a s ovim izuzetnim pothvatom namjerava povećati svoje poslovanje u budućnosti.

Piše:
Matija Kulhavi

 

 

Luka Kos, 29-godišnji Poljančanin od 2017. godine vješto upravlja autolimarskim obrtom smještenom u Ulici braće Salača u Poljani gdje brojni klijenti dovoze svoje limene ljubice na popravak karoserije ili pak zaštitu od korozije.

Posjetili smo ga krajem studenog na prostoru buduće samoposlužne autopraonice, a tom nam je prilikom otkrio kako je na ovu ideju došao s namjerom da si olakša posao koji može biti prilično unosan, ali i da pruži mogućnost usluge pranja automobila svojim sumještanima te stanovnicima okolnih naselja. Naime, u bližoj okolici baš i nema autopraonica, a najbliže su u Lipiku, Pakracu i eventualno Kutini.

Atraktivna lokacija kao važan element u ovom poslu

Posjedovanje autopraonice može biti isplativ poslovni pothvat, svjestan je toga i naš sugovornik, međutim, prije samog otvorenja, odnosno samog početka, morao je oformiti i dobar plan poslovanja.

S obzirom na to da ovaj kraj vapi za autopraonicom, nije mu bio problem pronaći atraktivnu lokaciju, što je svakako važan element za ovakav biznis. Križanje u samom središtu Poljane pokazalo se kao puni pogodak. U blizini su smještene sve važne ustanove; od liječničke i stomatološke ambulante, ljekarne i pošte pa sve do vrtića i škole. Prilično je velika frekvencija prometa. Vlasnici osobnih automobila, vozači prijevozničkih kompanija, manji trgovci, motociklisti… Svi oni žele kvalitetnu uslugu tako da posla ne bi trebalo manjkati.

Ozbiljne početne investicije, ali i čitav niz programa za buduće klijente

Naravno, započinjanje ovakvog posla zahtjeva i ozbiljne početne investicije, kao i planiranje unaprijed. Stoga je Luka podigao kredit Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) pri čemu su mu djelatnici Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA pomogli u sređivanju potrebne dokumentacije.

Sami radovi su krenuli u lipnju ove godine, a otvorenje je planirano do kraja prosinca.

Ova moderna autopraonica nudit će čitav niz programa, ali i pomoćnih sredstava za što efikasnije i učinkovitije pranje vozila. U ponudi će imati pretpranje aktivnom pjenom, pranje vrućom vodom i praškom, vosak, četku sa šamponom, ispiranje, usisivače, crnilo za gume, mirise, ispuh zrakom, mirise za interijer i štošta drugo.

Naravno bit će tu i popratni caffe bar, a kroz toplije mjesece klijenti će moći koristiti i ljetnu terasu. U budućnosti Luka planira na susjednoj parceli otvoriti i Auto salon,  o čemu ćemo više pisati u skorije vrijeme.

Ljubav prema automobilizmu u ovoj obitelji prenosi se s koljena na koljeno

Ovaj mladi poduzetnik osnovnoškolsko obrazovanje završio je u rodnoj Poljani, dok se za automehaničara školovao u Tehničkoj školi u Daruvaru. Ljubav prema automobilima gaji od malih nogu, a čini se da je to i obiteljska crta s obzirom na to da mu brat Tomislav također ima uslužni obrt „Auto Kos“ u Zbjegovači.

Luka i supruga Katarina, koja radi u jednoj pakračkoj ljekarni, imaju dvoje djece, jedanaestogodišnjeg Juru i osmogodišnju Brunu. Jure je očigledno od oca poprimio ljubav prema vožnji, ali zasad onoj na dva kotača. Naime, kao član Moto kluba Pakrac – Lipik Jure Kos u klasi MX85J postiže sjajne rezultate, a s obzirom na obećavajući talent, u budućnosti mu je zasigurno garantirana uspješna karijera. Možda će nastaviti proširivati očev posao s nekim novim idejama. No vratimo se mi u sadašnjost.

Do kraja godine Poljana dobiva novu suvremenu autopraonicu, što će doprinijeti i živosti u samom njezinu središtu, a mi namjeravamo nazočiti svečanom otvorenju o čemu ćemo vas svakako izvijestiti.

Prije

Poslije

 


Toplice Lipik_640x200_tekst